Statul California, a noua cea mai mare economie a lumii şi cel mai populat stat american, ar avea datorii de până la 335 miliarde dolari, cu mult mai mari decât "zidul de datorii" ameninţător de 28 miliarde dolari descoperit anul trecut la asumarea mandatului de guvernatorul Jerry Brown, potrivit unui studiu independent preluat de New York Times.
Notorietatea datoriilor Californiei l-a îndemnat pe candidatul republican pentru preşedinţia SUA Mitt Romney să compare statul cu ţări europene aflate în situaţii similare, precum Grecia sau Spania. Guvernatorul Californiei Jerry Brown a fost surprins anul trecut să descopere un alarmant "zid de datorii" de 28 mld. dolari şi a cerut măsuri pentru "dărâmarea" acestuia, precum limitarea emisiunilor de obligaţiuni, reduceri de cheltuieli şi creşteri de impozite.
În realitate, datoria Californiei este de cel puţin 167 mld. dolari şi maxim 335 mld. dolari, potrivit studiului realizat de State Budget Crisis Task Force, o comisie independentă alcătuită din experţi în domeniul fiscal. Diferenţa vine dintr-o serie de cheltuieli ignorate la calcularea datoriei oficiale a Californiei, precum pensii bugetare neplătite, asigurări de sănătate pentru pensionari, lucrări amânate de mentenanţă la autostrăzi şi un proiect de 40 mld. dolari pentru a aduce apa potabilă din stat la standardele federale.
Comisia a arătat şi că multe facturi ale administraţiilor precedente au rămas neachitate, lucru descoperit şi de guvernatorul actual, cum ar fi 8 mld. dolari în plăţi amânate destinate şcolilor şi facultăţilor publice din stat şi 250 mil. dolari transferaţi dintr-un fond pentru transporturi şi consideraţi venituri. Chiar dacă măsurile propuse de Brown ar fi adoptate şi statul ar reuşi să strângă 50 mld. dolari în următorii şapte ani, "zidul" ar rămâne în picioare.
Studiul comisiei include cinci alte state, da