Măsurile recente luate de bănci centrale importante, permit guvernelor să încerce să stimuleze creşterea economiilor lor, dar criza datoriilor din Europa continuă să ameninţe economia globală. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii statelor G20, la o reuniune desfăşurată duminică şi luni în Mexic.
Grupul celor 20 de ţări dezvoltate şi în curs de dezvoltare au discutat despre riscurile pentru economia globală provocate de criza monedei euro, dar şi despre volatilitatea preţurilor la produsele alimentare. În cazul Europei, acţiunea BCE "împiedică temporar producerea unui risc extrem ce ar putea avea consecinţe sistemice", a spus viceguvernatorul băncii centrale a Mexicului.
Reuniunea G20 din Mexic a fost menită să o pregătească pe cea a miniştrilor de Finanţe si a guvernatorilor băncilor centrale, care se va desfăşura în luna noiembrie, ultima organizată de Mexic înainte să cedeze Rusiei preşedinţia prin rotaţie a G20.
În acelaşi context, şefa FMI, Christine Lagarde, a lăudat măsurile luate de băncile centrale din SUA, Europa şi Japonia, dar a criticat faptul că nu se iau măsuri pentru ajustarea conjuncturală a economiilor. Lagarde susţine că în lipsa acestora, nu va putea fi evitată o nouă recesiune mondială.
Imediat după declaraţiile şefei FMI, Bundesbank a publicat raportul său lunar. În document, banca centrală a Germaniei afirmă că "FMI se transformă dintr-un mecanism de lichiditate într-o bancă. Această evoluţie nu e în acord nici cu prevederile legale şi instituţionale ale Fondului, nici cu capacitatea acestuia de a administra riscuri".
Măsurile recente luate de bănci centrale importante, permit guvernelor să încerce să stimuleze creşterea economiilor lor, dar criza datoriilor din Europa continuă să ameninţe economia globală. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii statelor G20, la o reuniune des