Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,87% într-o piaţă în care corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe cumpărători să fie mai reticenţi, iar vânzătorii au fost nevoiţi să ducă preţurile în jos, deşi ordinele plasate au vizat volume reduse de acţiuni.
Scăderea de ieri de pe bursă este cea mai puternică din ultimele două luni de zile, unele SIF-uri pierzând peste 3% din valoare după o perioadă în care piaţa a fost pe o tendinţă de uşoară apreciere.
"S-a tranzacţionat cam haotic şi pe volume modeste. Sunt volume foarte mici şi piaţa se corelează cu scăderile de afară. În plus, deoarece pe piaţa noastră spread-ul (dintre preţurile din ordinele de cumpărare şi cele de vânzare - n. red.) este destul de mare, preţurile scad mai mult decât se întâmplă pe bursele din regiune", a afirmat un broker.
Scăderile vin pe fondul reaprinderii temerilor investi torilor cu privire la situaţia Greciei. Der Spiegel a scris că Grecia trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi o gaură în buget de 20 miliarde euro, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, suma fiind aproape dublă faţă de estimarea iniţială, de 11,5 miliarde euro.
Totodată, o întrevedere din acest weekend dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande a readus în prim-plan neîn ţe legerile dintre Germania şi Franţa, cei doi lideri exprimând puncte de vedere diferite privind termenele din planul de introducere a suprave ghetorului bancar unic la nivelul zonei euro.
Majoritatea investi torilor au continuat să adopte poziţii de aştep tare, astfel că piaţa a debutat în stagnare deşi bursele externe au fost pe roşu. După primele 20 de minute, bursa locală s-a aliniat la traiectoria pie ţelor europene şi a scăzut uşor. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost reduse, iar pe partea