Granzii energetici de peste Ocean au pus ochii pe bogatiile noastre. Pana in 2008, americanii care rascoleau pamantul patriei nu aveau niciun fel de forta. Dintr-o data, totul s-a schimbat, din momentul venirii gigantului ExxonMobil in Marea Neagra. I-au urmat, ca la un semn, Chevron, Hunt Oil, PetroSantander, Vanco International, dar si fonduri de investitii puternice. Stabilitatea tarii membre NATO, pretul ridicat al barilului de titei si perspectiva unor noi frontiere in explorarea hidrocarburilor sunt cele mai serioase motive care i-au facut pe greii americani sa aleaga Romania. Se anunta, astfel, investitii cu mult peste un miliard de euro, informeaza IncomeMagazine.
Tarile bogate ale UE se mentin tare pe pozitii: nu vor sa mai dea bani pentru cele sarace. Viitorul buget al Europei, departe de un compromis. Consiliul pentru Afaceri Generale (CAG) nu a facut progrese semnificative astazi, la Bruxelles, unde reprezentantii statelor membre UE nu au reusit sa identifice variante de compromis in privinta viitorului buget european 2014-2020. Un grup de sapte tari, in special cele net contributoare la bugetul UE cer taieri de peste 100 de miliarde de euro. Ministrul german Michael Link a precizat in timpul reuniunii ca Berlinul cere "corectii" in privinta contributiei sale la bugetul 2014-2020, scrie Adevarul.
Deficitele companiilor de stat si presiunea lor asupra cetateanului. Sub presiunea FMI, a Bancii Mondiale, a Comisiei Europene, a scrisorilor de intentie si a angajamentelor pe care guvernele si le-au luat fata de finantatori, a inceput o adevarata campanie de privatizari, reformari si modernizari in companiile de stat. Modul cum se fac toate acestea comporta o alta discutie. Deocamdata sa ne uitam cat ne costa supravietuirea acestor colosi in economia romaneasca si din ce au trait si inca mai traiasc ei astazi, informeaza Cursdeguvernare.r