Daca esti preocupat de o alimentatie sanatoasa, probabil ca te-ai intrebat daca alti indulcitori naturali sunt sau nu mai sanatosi decat zaharul.
Daca zaharul este un produs bogat in calorii, nici ceilalti indulcitori naturali nu stau mai bine la acest capitol. Diferenta este data de faptul ca zaharul este un produs rafinat, golit de nutrienti, in timp ce alti indulcitori contin, in mai mica sau mai mare masura, si alte substante.
Numarul de calorii variaza de la un indulcitor la altul, desi diferentele nu sunt foarte mari. Adevarata diferenta este data de restul substantelor continute de alti indulcitori, comparativ cu zaharul, scrie Shine.
Zaharul tos, rafinat are 720 calorii in 200 de grame. Contine 50% glucoza si 50% fructoza. Are cantitati infime de minerale.
Nectarul de agave. O cana, adica circa 350 de grame, are 960 calorii. Contine pana la 90% fructoza, raport maxim intre toti indulcitorii.
Mierea. In circa 200 de grame sunt 500 de calorii. Contine fructoza, glucoza, iar cantitatea de antioxidanti variaza in functie de tipul de miere. Mierea este la fel de dulce ca si zaharul.
Melasa. O cana, respectiv 340 de grame, contine circa 960 de calorii. Contine aproximativ 50% glucoza si 50% fructoza. Melasa neagra are cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toti indulcitorii. Are aroma distincta, usor amaruie. O cana de zahar poate sa fie inlocuita de o cana si un sfert de melasa.
Zaharul brun are 720 de calorii in 200 de grame. Contine in parti egale fructoza si glucoza. Se obtine prin adaugarea de melasa in zaharul alb. Zaharul brun contine calciu si fier si este mai putin dulce decat zaharul alb.
Siropul de artar. O cana contine circa 300 de grame de sirop si 800 de calorii. Are parti egale glucoza si fructoza si este ceva mai dulce decat zaharul.
Sirop de