În pofida faptului că seceta a dijmuit mult din producția de cereale din acest an, exportul de grâu a înregistrat un adevărat record, cu încasări de circa 400 de milioane de euro. Dar există riscul ca, în prima parte a anului viitor, să importăm grâu la prețuri și mai mari.
Deși din cauza secetei producția din acest an este cu 20%-30% mai mică decât cea de anul trecut, până în momentul de față, cantitatea de cereale exportată de România este cu 74% mai mare față de anul 2011 - potrivit datelor oficiale anunțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, în primele opt luni și jumătate ale acestui an, România a obținut 384, 26 milioane de euro din exportul de cereale, față de 285,75 milioane de euro, cât obținuse în aceeași perioadă a anului 2011. În Portul Constanța, depozitele sunt pline cu grâu și orz, care urmează să ajungă la diverși cumpărători din străinătate. La marile burse internaționale, prețurile cerealelor se mențin ridicate (253 euro/tona de grâu la Chicago, 266 euro la Paris etc.), pe fondul secetei care a afectat principalele țări producătoare, inclusiv SUA și Rusia. La primăvară, vom importa mai scump!
În legătură cu exportul masiv de grâu în detrimentul pieței interne, părerile sunt împărțite în rândul producătorilor agricoli. „Fermierii nu au nicio vină, pentru că nu hotărăsc ei unde ajunge marfa. Preocuparea lor este să producă şi să vândă produsele pentru a încasa banii necesari reluării producției. Dar pentru mine, ca român, este îngrijorător ce se întâmplă, pentru că aceste cantităţi se vor întoarce mai târziu, probabil la începutul anului viitor, cu 40%-50% mai scump“, a declarat pentru Capital Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). La rândul său, Ștefan Poenaru, unul dintre marii agricultori din sudul României, consideră că, vrem nu vrem, trebuie să n