“Nu ti-as da banii prin cont. Nu vrei sa ti aduc maine la birou?” sau “Nu vrei mai bine sa iti dau banii in mana decat sa iti intre pe card, ca asa nu mai platesti comisioane de extragere?”. Sunt doua remarci pe care le auzim aproape zilnic. Asta pentru ca, in economia romaneasca, potrivit expertilor, peste 50% din bani circula la negru, dintr-o mana in alta.
Din economia subterana, castiga numai evazionistii. Statul si romanii de rand au de pierdut. Statul, pentru ca nu mai incaseaza taxe si impozite, romanii pentru ca, primind banii la negru, nu li se platesc asigurari de sanatate, nu pot lua un credit, nu pot sa reclame patronul daca ii inseala etc.
Pentru a reduce evaziunea, Ministerul Finantelor pare decis, in al 12-lea ceas, sa ia in calcul o propunere inaintata de ani de zile de mediul de afaceri – limitarea platilor in numerar.
Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca autoritatile analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice, pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale.
Astfel, firmele vor putea face plati in numerar catre companii sau persoane de cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual.
Platile efectuate de firme catre magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, insa plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru platile fragmentate.
Ideea a fost prezentata anterior de Ionel Blanculescu, secretarul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro
“Este o masura care poate fi luata si mai