Disputa teritoriala dintre China si Japonia, pe marginea unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est, a capatat o noua dimensiune, marti, dupa ce Taiwanul a reamintit intregii lumi ca si el are pretentii la bucatile de piatra numite de Japonia Senkaku, de China Diaoyu si de Taipei Tiaoyutai.
Cateva zeci de nave taiwaneze, de pescuit, dar si de supraveghere, au patruns in apele teritoriale ale Japoniei din jurul insulelor Senkaku, starnind o confruntare cu japonezii, care le-au alungat cu ajutorul tunurilor cu apa.
Miscarea taiwanezilor de marti ii serveste intrutotul Chinei, care foloseste, in discutiile cu Japonia, si argumentul ca insulele ii apartin deoarece istoria de sute de ani a locurilor arata ca este zona de pescuit a taiwanezilor.
Relatiile sino-japoneze s-au deteriorat rapid in ultimele saptamani, dupa ce guvernul nipon a nationalizat trei dintre cele cinci insule, la 11 septembrie, achizitionand-le de la proprietarul japonez, care le inchiria pana atunci guvernului de la Tokyo.
Intruziunea vaselor taiwaneze vine la doar o zi dupa ce cateva vase chineze de supraveghere au patruns in apele teritoriale japoneze pentru a treia oara de la 11 septembrie incoace, sporind tensiunea in regiune. Pescarii taiwanezi ssutin ca initiativa de nationalizare a Japoniei le pune in pericol capturile de peste din apele de langa insulele Senkaku.
De facto, Taiwanul este un stat independent, desi nu si-a proclamat independenta de Republica Populara Chineza. Japonia si Taiwanul nu au relatii diplomatice oficiale, insa le leaga o relatie de prietenie, asa ca Japonia a protestat la Taipei, la doar o zi dupa ce a protestat la Beijing fata de intruziunea chineza.
Japonia si Taiwanul isi disputa de mult timp drepturile de pescuit in zona, in conditiile in care atat Taiwanul cat si China sustin ca au mostenit s