Primăria Târgu Mureş plăteşte, lunar, peste 60.000 de lei chirie pentru patru instituţii de învăţământ care funcţionează în imobile retrocedate, primarul Dorin Florea spunând că dacă municipalitatea ar putea reabilita clădirile degradate ar fi nevoie de echivalentul chiriei pe 20 de ani.
Potrivit unei informări transmise de Primăria Târgu Mureş, la solicitarea Mediafax, municipalitatea plăteşte pentru unităţile şcolare care funcţionează în clădiri retrocedate - Liceul de Artă, Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", Colegiul Naţional "Unirea" şi Gimnaziul "Europa" - o chirie de peste 60.000 de lei pe lună, echivalentul a 15.000 de euro.
Astfel, pentru clădirile de la Liceul de Artă, retrocedate Parohiei Romano-Catolice din Târgu Mureş, se plăteşte lunar o chirie de 12.842 de lei, pentru imobilele de la Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal Cluj-Napoca - 25.047 de lei, pentru cele de la Colegiul Naţional "Unirea", al căror proprietar este, în urma retrocedării, Fundaţia Statusul Romano-Catolic Cluj-Napoca -19.154 de lei, iar pentru imobilele de la Gimnaziul "Europa", retrocedate comunităţii evreieşti reprezentată de Fundaţia Caritatea Bucureşti - 6.272 de lei.
Reprezentanţii Primăriei afirmă că proprietarii acestor clădiri nu au făcut lucrări de reparaţii sau reabilitare la aceste imobile, iar municipalitatea se ocupă doar de lucrările de întreţinere curentă a clădirilor, neavând, conform legii, posibilitatea de a executa reparaţii capitale la imobile pe care nu le deţine.
Primarul dinTârgu Mureş, Dorin Florea, a declarat, marţi, că a căzut de acord, recent, cu Parohia Romano-Catolică Târgu Mureş ca banii pe care municipalitatea îi plătea drept chirie pentru Liceul de Artă să fie investiţi în reabilitarea clădirii. Potrivit lui Florea, imobilele retrocedate care adăpostesc şcoli sunt degradate şi, dacă ar avea