Ce fac azi personajele mineriadei din 25-28 septembrie 1991? Pe unele le vedem încă la televizor, altele au dispărut, iar despre altele nu s-a vorbit deloc de două decenii.
Asediul minerilor asupra clădirii Guvernului din Piaţa Victoriei, în 26 septembrie 1991
Sursa: EVZ
Azi, 25 septembrie, s-au împlinit 21 de ani de la mineriada condusă de Miron Cozma, care l-a făcut să demisioneze pe premierul Petre Roman. În tot acest timp, Valea Jiului s-a tot afundat într- o groapă a sărăciei, Miron Cozma a ieşit din puşcărie în decembrie 2007, iar Iliescu a fost scos de sub urmărire penală pentru o altă mineriadă, cea din 1990, Petre Roman şi-a schimbat viaţa de familie şi orientarea politică...
Aceasta ar fi pe scurt, evoluţia personajelor principale. Sunt însă informaţii rămase în sertarul amintirilor acelui septembrie 1991, peste care ar trebui să nu tragem oblonul uitării sau să lăsăm să se perpetueze periculos declaraţiile de azi ale protagoniştilor.
Miron Cozma: "Iau decizia în deplinătatea facultăţilor mintale"
Miron Cozma este azi însurat, pentru a doua oară de la ieşirea din puşcărie, cu solista Marinela Niţu. Când se plictiseşte sau prinde un moment potrivit, provoacă scandal public, comportându- se ca ortacul-şef de acum 21 de ani.
Urlă apoi în microfoanele reporterilor că el a fost deţinut politic, că n-are nicio vină pentru cele întâmplate în septembrie 1991 sau în 1999, că a fost victima jocurilor politice ale lui Iliescu şi Radu Vasile. Posibil, dar vina lor nu o anulează pe a lui.
Documentele anchetatorilor din anii 1991-1992 consemnează clar, pe baza declaraţiilor unor mineri, lideri ai sindicatelor, precum şi altor martori cum Miron Cozma a decis de unul singur declanşarea grevei generale şi plecarea spre Bucureşti a gloatelor de ortaci, adunate în curtea Exploatării Miniere Vulcan în ziua de 23 septembrie 1991.