Sistemul medical privat câştigă tot mai mult teren atât prin investiţii în noi unităţi, cât şi prin disponibilitatea în creştere a pacienţilor de a accepta acest sistem, au spus cei mai mari patru jucători din sectorul serviciilor medicale private în cadrul celei de-a doua zile a evenimentului "ZF Pharma Summit '12", organizat ieri de Ziarul Financiar.
Cei mai mari jucători din sistemul privat de sănătate aşteaptă să vadă ce formă va lua legea sănătăţii, dar în general sunt destul de reticenţi la o nouă schimbare a regulilor, afirmând că este nevoie de mai multă predictibilitate şi transparenţă.
"Sistemul privat va depinde foarte mult de noua lege a sănătăţii, chiar dacă este în creştere din punctul de vedere al banilor primiţi de la populaţie. Vorbim despre o piaţă privată de 500 de milioane de euro care va creşte în următorii cinci ani cu două cifre. Pe de altă parte, piaţa corporate este în scădere, aş putea spune că este total canibalizată. Am avut peste 5.000 de pacienţi pe zi săptămâna trecută, dar observăm că, din păcate, cheltuiala pe pacient a scăzut cu 10-15%. Chiar dacă oamenii vin să îşi facă analize în număr mai mare, acum sunt mult mai atenţi cu numărul acestora şi chiar şi cei care şi-ar permite nişte costuri în plus nu mai fac decât analizele prescrise de medic", a spus Mihai Marcu, preşedintele celui mai mare jucător de pe piaţa serviciilor private, MedLife, în cadrul evenimentului ZF Pharma.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Vodafone, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Sanofi, Roche, Janssen International Hotels şi BB. Potrivit lui Mihai Marcu, investiţiile în sistemul privat încă sunt atractive, având în vedere că cei 30% din românii care şi-ar mai face asigurări acum ar lua această decizie numai dacă ar exista mai multe spitale private.
Pe de altă parte, Florin Andronescu, bu