"Evenimentul Zilei" prezintă cum unii universitari ieşeni fraudează fonduri europene şi de cine sunt sprijiniţi. Sursa: AGERPRES
Profesorul universitar Vasile Cepoi a fost găsit în conflict de interese şi şi-ar putea pierde funcţia de ministru al Sănătăţii.
Inspectorii ANI au descoperit posibile fapte de corupţie şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
Cazul ministrului relevă dimensiunea uriaşă a fraudelor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, condusă de rectorul Vasile Astărăstoae. El este şi şeful Colegiului Medicilor .
Conexiuni politice
Reţele de interese şi trocuri cu funcţii reciproc avantajoase s-au creat în jurul liberalilor ieşeni, conduşi de deputatul Relu Fenechiu. Relaţiile de amiciţie dintre Vasile Astărăstoae şi Tudorel Toader, judecător constituţional şi decan la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" Iaşi, sunt binecunoscute în lumea universitară din oraş.
Pe de o parte, Astărăstoae ţine la Facultatea de Drept cursul de Medicină Legală de unde a încasat, în 2011, aproape 7.000 de lei. Pe de altă parte, soţia lui Tudorel Toader, Elena, este profesor la Facultatea de Bioinginerie din cadrul UMF Iaşi. Ea este în colectivul de redacţie al Revistei Române de Bioetică, publicaţie cotată ISI.
Revista apare sub egida Comisiei de Bioetică a Colegiului Medicilor din România, condusă de acelaşi Astărăstoae. Din colectivul de redacţie face parte şi Tudorel Toader. Aceste cotaţii sunt foarte importante, deoarece publicarea unor articole asigură promovarea didactică şi calificarea uşoară la proiecte cu fonduri europene.
Astfel, ajungem la un proiect cu fonduri europene în valoare de aproape 14 milioane de lei, al cărui beneficiar este UMF Iaşi."Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate" are ca obiectiv principal oferirea a 40 de