O nouă dezbatere despre eşecul integrării străinilor şi existenţa unor societăţi paralele în marile centre urbane din Germania a fost declanşată de către primarul social-democrat al cartierului problemă Neukölln din Berlin, Heinz Buschkowsky.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Sub titlul incitant “Neukölln este pretutindeni”, primarul a publicat acum o carte, care în doar cîteva zile după lansare, vinerea trecută, a devenit un bestseller. Ideile exprimate de Buschkowsky au stîrnit atît reacţii de dezaprobare cît şi de aprobare.
În această primăvară ministerul de interne a dat publicităţii rezultatele unui studiu despre integrarea tinerilor musulmani, între 14 şi 32 de ani, în societatea germană. Din studiul amintit se desprinde că 22 la sută dintre tinerii musulmani care au cetăţenia germană refuză integrarea; 24 la sută sunt ultrareligioşi şi fundamentalişti şi au puternice resentimente anti-occidentale. Ei susţin că societatea vestică este păcătoasă, decadentă, amorală, stricată şi neagă existenţa lui Dumnezeu.
Unii comentatori au susţinut că studiul ar fi exagerat, ar da apă la moară populiştilor naţionalişti şi ar contribui la o divizare a societăţii. Unul dintre politicienii germani care a confirmat concluziile alarmante ale acestui studiu a fost social-democratul Heinz Buschkowsky. Într-un interviu difuzat de postul de radio "Deutschlandfunk", el a spus că nu se miră deloc de ceea ce au cules autorii-experţi.
Heinz Buschkowsky este primarul cartierului Neukölln din Berlin unde trăiesc 163 de naţionalităţi. În acest cartier peste 50 la sută dintre locuitori sunt străini. Se estimează că numărul acestora depăşeşte cifra de 150.000 (dintr-un total de 315.000). Cei mai mulţi dintre ei sunt musulmani, în primul rînd, turci şi arabi.
În Neukölln locuiesc însă şi mulţi romi din România şi Bulgaria, care s-au stabilit