* "Frâncuşa de Cotnari" va fi lansată pe 7 octombrie
Viile de "Cotnari" au fost deja culese, iar acum compania pregăteşte primul vin al anului, urmând ca pe data de 7 octombrie să fie lansată "Frâncuşa de Cotnari", în cadrul unui festival de muzică populară.
Cătălin Grecu, directorul de marketing al societăţii, ne-a spus că, la "Cotnari", culesul viilor a început în prima decadă a acestei luni, finalizându-se în data de 22 septembrie.
Cu toate că seceta a afectat producţia de struguri, din punct de vedere cantitativ, vinul produs în acest an va avea o calitate bună, deoarece strugurii au acumulat mai mult zahăr, după cum ne-a explicat reprezentantul companiei.
Domnia sa ne-a precizat că societatea va produce în acest an 7 milioa-ne de litri de vin (circa 10 milioane kg de struguri), cu 16% mai puţin faţă de anul trecut, scăderea producţiei fiind influenţată atât de îngheţul din iarnă, cu aproximativ 10%, cât şi de seceta din această vară, cu circa 6%.
Ca urmare a problemelor întâmpinate în 2012, societatea îşi va scumpi produsele cu 4% până la 25%, în funcţie de gama de vin.
"Cu toate că a fost un an mai dificil, compania < Cotnari > a continuat investiţiile şi în 2012", ne-a mai spus Cătălin Grecu.
Potrivit acestuia, cheltuielile de întreţinere a celor 400 de hectare plantate cu viţă de vie care nu a intrat pe rod, instalarea sistemului de susţinere la o parte din vie şi achiziţionarea de utilaje specifice au ridicat valoarea investiţiilor la 2 milioane de euro, sumă la care se adaugă alte 500.000 de euro - bani cheltuiţi de producătorul de vinuri pentru mărirea capacităţilor de depozitare în combinatul de vinificaţie.
"Cotnari" intenţionează să mai dezvolte un proiect de 2 milioane de euro, din fonduri europene, în vederea realizării unei crame noi, pentru producerea de vinuri roşii.
În acest context, în prime