Privatizarea Oltchim este un proces facut doar pentru ca Fondul Monetar International (FMI) sa nu critice Romania, sustin analistii.
Premierul Victor Ponta a subliniat ca Guvernul si-a indeplinit, prin aceasta privatizare, "obligatia fata de FMI" si ca "FMI ne va sprijini in continuare" si a decis ca suma platita de Dan Diaconescu pentru pachetul majoritar de actiuni al Oltchim, respectiv 45 milioane de euro, sa ajunga la combinat sub forma unui imprumut de salvgardare pe o perioada de sase luni, care sa fie acordat de stat pana la transferul de actiuni.
Privatizarea Oltchim: Ponta: Voi sesiza DNA
"Modul in care a decurs procesul de privatizare a Oltchim releva faptul ca principalul obiectiv urmarit a fost bifarea unei cerinte a FMI si nu rezolvarea unei probleme cu implicatii economice si sociale profunde. Discutam de cel mai mare combinat chimic din tara, cu un numar impresionant de angajati si cu o activitate de care depind o multitudine de alte afaceri, care sustin activitatea economica in intreaga zona in care este pozitionat combinatul chimic", a precizat brokerul Nicu Grigoras, de la Intercapital, pentru Ziare.com.
"Din acest considerent cred ca principala preocupare ar fi trebuit sa fie gasirea unei solutii care sa faca din Oltchim o companie viabila pe termen lung si nu simularea unui proces de privatizare pentru bifarea unei cerinte a FMI", a continuat acesta.
Licitatia care a avut loc vineri l-a desemnat castigator pe Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a oferit 203,1 milioane de lei (45 milioane de euro) pentru a cumpara actiunile Oltchim, mult peste ofertele celorlalti trei investitori.
Privatizarea Oltchim Care sunt concluziile licitatiei
Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru actiunile Oltchim si 202,6 milioane de lei pentru creanta Electrica. Pentru achizi