Ziua de miercuri, 26 septembrie 2012, a adus trei noi elemente care confirmă adevărul crud al acestei veri: în România a avut loc o tentativă de lovitură de stat.
Operaţiunea s-a derulat vijelios până la un punct, apoi s-a sufocat sub presiunea democraţiilor occidentale. Dar câteva dintre efectele sale s-au propagat până în prezent, arătându-ni-se rând pe rând, în toată hidoşenia lor.
Curtea Constituţională a decis ieri că Parlamentul a încălcat Constituţia atunci când, în pregătirea puciului, a desemnat pentru Consiliul de Administraţie al TVR doar reprezentanţi ai Puterii (PSD-PNL-UNPR-UDMR), excluzând total Opoziţia (PDL). Decizia Curţii nici nu a fost greu de luat, dat fiind că hotărârea Parlamentului a încălcat flagrant Legea de funcţionare a TVR, care prevede respectarea algoritmului politic. Cei opt membri astfel desemnaţi îşi vor pierde calitatea, iar Consiliul de Administraţie al TVR va fi practic dizolvat. Totul - din cauza furiei de a extermina Opoziţia şi din nevoia de a paraliza o instituţie mass-media în ajunul ofensivei asupra statului de drept.
Tot ieri, Curtea Constituţională a stopat o altă grosolănie parlamentară. Prevederea potrivit căreia Parlamentul stabileşte cine merge la Consiliul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg, a fost declarată neconstituţională. Decizia îl pune în ofsaid, o dată în plus, pe Victor Ponta, care pe 28-29 iunie a plecat la Bruxelles sfidând o hotărâre a Curţii. Deplasarea premierului la Consiliul European a fost pretextul convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, adevăratul motiv fiind declanşarea puciului.
A treia veste de ieri a venit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Am aflat, astfel, că au fost identificaţi 55.660 de români care la referendumul din 29 iulie au votat cel puţin de câte două ori. În contul acestor cetăţeni au fost înregistrate 118.8