Asa se intituleaza expozitia fotografica al carei vernisaj a avut loc la Camera Deputatilor. Evenimentul si-a dorit sa marcheze cea de-a 63-a aniversare de la proclamarea Republicii Populare Chineze si, pe langa importanta pe care organizatorii, si anume Casa Romano-Chineza, Ambasada Chinei la Bucuresti si Parlamentul Romaniei, au vrut s-o acorde acestei zile festive, am avut placuta surpriza sa observ si un alt element care mi-a demonstrat, inca odata, de ce aceasta tara ocupa unul dintre primele locuri in ierarhia economica mondiala.
In plin conflict chinezo-japonez, cand alte state care s-ar confrunta cu astfel de probleme ar evita chiar si sa-si mai pronunte numele, ambasada Chinei la Bucuresti a decis sa expuna cateva fotografii care sa marcheze cea de-a 40-a aniversare de la normalizarea relatiilor chinezo-japoneze.
Este vorba despre imortalizarea unor dansuri entice, denumite “Flower Rain on the Silk Road”, iar gestul ambasadei ne demonstreaza ca o tara de importanta Chinei poate sa vada si partile care-o unesc cu Japonia, cu care are schimburi de nu mai putin de 340 de miliarde de dolari, chiar daca, exact in acest moment, diferendul cauzat de cateva insulite, pe care ambele state considera ca le-ar reveni de drept, se pare ca a luat o amploare neasteptata, ajugandu-se la inchideri de fabrici japoneze in China sau chiar la trimiterea de patrule militare chineze in jurul insulelor cu pricina.
Exact aceasta arta a chinezilor de a cauta solutii care sa indulceasca si sa reduca tensiunea momentana dintre cele doua tari este cea care lasa loc normalizarii cat mai rapide a unei situatii neplacute si care poate sluji chiar si unor state din Europa, care se cred pilde ale democratiei si reconcilierii.
Revenind la Ziua Nationala a Chinei, marcata de expozitia despre care vorbeam mai sus, a impresionat si faptul ca, pe langa cei care in mod con