Primul medicament personalizat pentru tratarea melanomului metastatic a fost lansat, marţi, în România, informează Agerpres. Medicamentul poate fi folosit de pacienţii adulţi doar în condiţii speciale, atunci când aceştia nu pot fi operaţi şi nici alt tratament nu i-a ajutat. Tratamentul este estimat la aproximativ 40.000 de lei pe lună.
"Această lansare este o veste importantă pentru pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă, întrucât are efecte deosebite în cazul acestor pacienţi, fiind astfel un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizată le aduce pacienţilor şi medicilor'', a declarat dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, cu ocazia lansării medicamentului, citată de Agerpres.
Melanomul este o afecţiune vindecabilă atunci când este detectat din timp, însă dacă nu este nediagnosticat şi nici tratat, boala se poate transforma în cea mai gravă formă de cancer. Mai precis, atunci când celulele canceroase se răspândesc prin corp, ele afectează şi alte organe. Potrivit statisticilor, o persoană cu melanom metastatic are o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, de câteva luni. În România, aproximativ 900 de persoane sunt diagnisticate anual cu melanom.
Doctorul Rodica Cosgarea de la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca a declarat, pentru Agerpres, că doar unu din 4 pacienţi cu melanom metastatic trăieşte încă un an de la momentul stabilirii diagnosticului. Totodată se preconizează că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din ţările dezvoltate, se va dubla în următorii 10 ani.
''Apariţia acestui medicament este cu atât mai importantă pentru pacienţi, cu cât în ultimii 30 de ani nu a existat niciun progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament", a subliniat Rodica Cosgarea.
@N_