Industria de software din Romania pierde anual peste 100 de milioane de dolari si 3.000 de locuri de munca din cauza pirateriei, in conditiile in care 63% din utilizatorii de PC-uri au folosit anul trecut cel putin un program fara licenta, sustin reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si cei ai Business Software Alliance (BSA).
Mai mult, orice produs software folosit fara licenta inseamna lipsa unei tranzactii si implicit a unor taxe pe care statul ar fi trebuit sa le perceapa in mod normal.
„Daca rata pirateriei ar scadea cu 10%, veniturile la bugetul de stat ar creste cu 87 de milioane de dolari, iar daca scaderea ar fi de 15%, ar insemna venituri in plus de 145 de milioane de dolari”, a precizat Magda Popescu, reprezentant BSA in Romania. Totodata, pentru industria IT, scaderea ratei pirateriei cu 15% ar insemna o crestere cu 831 de milioane de dolari.
Pana in luna august, au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in acest domeniu. In 66 dintre acestea, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 de persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Cea mai frecventa incalcare a legii o reprezinta folosirea unui singur software licentiat pe mai multe computere.
Director IGPR: Din moment ce rezultatele sunt bune, inseamna ca si legislatia e buna
In Romania, prima pedeapsa cu inchisoare pentru piraterie software s-a pronuntat in vara anului 2008.
„Problema este propagarea fenomenului in mediul online. In mediul virtual, este totodata mai greu sa-ti stergi urmele. In ultimii ani, trendurile s-au schimbat de la retelele de cartier si ODC-ul la torrente. Daca in trecut urmaream retelele de cartier, acum suntem pe urmele unor retele internation