Europa nu va avea şanse dacă nu va aplica o construcţie de tip federal, politica monetară comună trebuind să fie dublată de o politică fiscală comună, a declarat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). "Europa nu va avea şanse în afara < Stalelor Unite ale Europei >. Nu este clar cum poţi gestiona o politică monetară comună, când te joci cu taxe şi impozite în funcţie de alegeri", a afirmat domnia sa, în cadrul "Conferinţei anuale de Risc de Ţară a Coface". Eugen Dijmărescu a atras atenţia, însă că manifestările naţionaliste, care pot fi observate în discursurile unor şefi de stat şi de Guvern, ridică piedici în calea unei integrări mai adânci.
Preşedintele FGDB consideră că ţara noastră şi celelalte noi state membre nu au altă soluţie decât să încerce să se plieze în interesul propriilor economii de politicile integraţioniste.
Problemele cele mai mari cu care Europa se confruntă constau în pierderea de productivitate şi de competitivitate, guvernele neaducând la timp măsuri pentru combaterea acestor probleme, în opinia lui Eugen Dijmărescu. "De un timp încoace are loc un transfer de bogăţie de la Vest, către Est, transfer pentru care suntem nepregătiţi. Ne bucură avantajele globalizării, dar ne-am dovedit incapabili să creăm politici proactive cu care să venim în întâmpinarea problemelor pe care aceasta poate să le ridice", a subliniat domnia sa.
Eugen Dijmărescu este de părere că trebuie să trecem de la culpabilizarea sistemului bancar, la găsirea de soluţii pentru problemele exis-tente. "Faptul că toate guvernele vând titluri de stat către bănci arată că sistemul financiar nu a fost singurul în crearea acestor probleme", a atras atenţia domnia sa.
Preşedintele FGDB consideră că problema existenţială la care trebuie să găsim un răspuns vizează modalitatea de ieşire din criză, mai exact dacă această