Dacă ai suferit vreodată din cauza pietrelor la rinichi, ştii cât de sfâşietoare sunt durerile date de ele. Cu ajutorul unui tratament modern, fără bisturiu, numit litotriţie, pietrele sunt eliminate mai uşor.
Unele pietre formate la rinichi au dimensiuni atât de mari încât nu pot fi eliminate fără operaţie. Totuşi, dacă au mai puţin de doi centimetri, se pot îndepărta fără bisturiu, prin litotriţia extracorporeală. Avantajele intervenţiei sunt multiple. Pe lângă faptul că nu necesită concediu medical (durează câteva ore), recuperarea este extrem de rapidă.
Operaţia elimină doar calculii mici
Prin ecografie, medicul urolog localizează calculii care provoacă durerile din zona lombară. Dacă au sub doi centimetri, ţi se poate recomanda o litotriţie. O singură şedinţă este suficientă să scapi de calculi. Numai dacă rămân fragmente ce nu pot fi eliminate spontan, sunt necesare mai multe şedinţe.
Nu este nevoie de internare
Înainte de şedinţa de litotriţie, sunt necesare câteva teste: de urină, de sânge, de sarcină, ecografie, urografie, radiografie abdominală. De asemenea, este bine de ştiut că procedura nu necesită internare, însă este bine să rămâi în spital trei zile, ca să beneficiezi de supraveghere medicală şi să-ţi fie administrate pe cale injectabilă medicamente împotriva durerii şi a spasmelor musculare.
Cum se realizează intervenţia?
O şedinţă de litotriţie durează între 45 şi 60 de minute, timp în care vei sta pe un pat rotativ, astfel încât regiunea lombară să fie uşor arcuită. În anumite cazuri, ţi se poate face anestezie generală pentru un disconfort minim. Medicul reperează ecografic calculul şi îl sparge, cu ajutorul unui aparat care produce unde de şoc concentrate. Sunt necesare între 1.000 şi 3.000 de impulsuri pentru fărâmiţarea calculului în fragmente mici, care vor fi eliminate prin urină în următoarele săptămân