Deoarece nu au încredere în băncile din sudul Europei investitorii îşi mută capitalul în băncile din Germania şi Franţa, pe care le consideră mai sigure, iar cei care se tem că-şi vor pierde economiile din cauza crizei din zona euro îşi duc banii şi mai la nord, la băncile scandinave. Acestea se văd nevoite să devină mai selective pentru a face faţă valului de clienţi noi, scrie Wall Street Journal.
După ce în urmă cu două decenii au trecut printr-o criză devastatoare, băncile nordice se văd într-un rol nou, cel de refugiu pentru economiile şi investiţiile celor speriaţi de zona euro. Spre exemplu, banca suedeză Nordea primeşte şi 50 de cereri pe zi de la cetăţeni străini care vor să-şi deschidă conturi, faţă de una sau două cereri pe lună în trecut. "Vorbim aici despre investitori mari, unii dintre cei mai bogaţi oameni din Europa", a spus Torsten Ostensen, şeful operaţiunilor Nordea în Norvegia. Cererile au început să vină în număr mare anul trecut, în special din partea unor investitori germani, dar în ultima vreme şi clienţi din Spania şi Italia s-au arătat interesaţi, a adăugat el.
Nu trebuie să fie de mirare că germanii îşi transferă depozitele din propria ţară. Dintre băncile europene, cele germane au cea mai mare expunere la Spania, de 139,9 mil. dolari, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale, datorită investiţiilor masive în instituţii financiare, piaţa imobiliară şi în alte sectoare ale economiei spaniole, îngenuncheată de criză.
"Expunerea substanţială a băncilor germane la ţările cu cele mai mari probleme din zona euro, în special Italia şi Spania, combinată cu capacitatea limitată a acestora de a absorbi pierderile şi cu profiturile structural slabe, le-ar face vulnerabile la agravarea crizei", apreciază analiştii agenţiei de rating Moody's, după decizia din iulie de a retrograda perspectiva calificativului German