Tot mai multe sătmărence optează pentru naşterea prin cezariană, ajungându-se astfel ca nici jumătate dintre copiii care se nasc să nu vină pe lume pe cale naturală. Numărul naşterilor prin cezariană în România a crescut foarte mult în ultimii cinci ani. Medicii ginecologi susţin că ţara noastră urmează în această privinţă un trend mondial. Astfel, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în perioada 2005 – 2009 numărul operaţiilor de cezariană a crescut de la 47.255 pe an, la 63.680 pe an.
Din pudoare sau frică de durerile naşterii sătmărencele optează pentru cezariană
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, secţia Obstetrică şi Ginecologie, de la începutul acestui an, 336 dintre femeile însărcinate au optat pentru operaţiile de cezariană. Comparativ cu anii trecuţi, numărul naşterilor prin cezariană a crescut semnificativ. În total, la Spitalul Judeţean Satu Mare au născut de la începutul acestui an 1.310 femei. Operaţia cezariană este, ca orice intervenţie chirurgicală, supusă riscurilor. Acestea pot fi accidente interoperatorii deschise cunoscute, sunt complicaţii pe termen mediu a evoluţiei plăgii şi chiar pe termen lung. Medicii spun că operaţia de cezariană ar trebui să se facă doar în cazul în care copilul este în pericol, însă, cu aprobarea medicului, se poate face şi în alte situaţii.
La clinica privată de ginecologie Gynoprax din Satu Mare, inaugurată la începutul lunii ianuarie a anului trecut, s-au înregistrat până în prezent 179 de naşteri, dintre care mai bine de jumătate prin cezariană. Astfel, numai de la începutul acestui an 100 de femei au ales să nască la această clinică, 58 prin cezariană.
Medicul specialist ginecolog şi totodată managerul clinicii, dr. Mircea Muncean susţine că “sunt şi paciente care din pudoare sau din frică de durerile naşterii optează din start pentru operaţia cezariană, deşi există