„Să fie oare acestea primele scrieri din istoria lumii”, s-a întrebat toată presa românească, fără ca nimeni să verifice informația. Profesorul care a făcut descoperirea și-a pus mâinile în cap: el n-a afirmat niciodată că sunt scrieri getice, ci niște plăcuțe de ceramică de la 1600. Sursa: Irina MarinescuSursa: Irina Marinescu
1 /.
O știre senzațională apărută acum două zile într-un cotidian ieșean a creat o adevărată isterie. Toată media românească, de la cel mai mic site local până la cele mai mari televiziuni comerciale, a preluat informația că undeva între Iași și Roman, în comuna Oțeleni, un profesor de țară a făcut o descoperire epocală: niște plăcuțe ce ar fi putut aparține geților și care ar fi putut fi printre primele scrieri din lume. „Misterioasele plăcuțe getice”, „Inscripții getice descoperite la Oțeleni, primele scrieri din lume?”, acestea erau titlurile care au făcut înconjurul României în ultimele 48 de ore.
Acum, profesorul de istorie care a făcut descoperirea își pune mâinile în cap: „Nu suntem buricul pământului și nu putem spune că totul a început de la noi”.
„Eu n-am spus niciodată că sunt vechi de 6.000 de ani”
Bună Ziua Iași publica, în urmă cu două zile, o știre senzațională. Două tăblițe de piatră cu înscrieri care datează de mii de ani au fost descoperite în localitatea Hândrești (com. Oțeleni) din județul Iași. Descoperirea, prezentată drept unică și revoluționară la nivel mondial, a fost imediat preluată de presa din toată țara.
Posibilitatea ca primele forme de scriere din lume să fi fost folosite de o populație care a locuit în această zonă s-a vehiculat peste tot, forumiștii au dat buzna să comenteze, totul a luat amploare până aproape de isterie.
Numai că știrea senzațională s-a dovedit a fi doar o fabulație, deși toți au crezut-o. Profesorul devenit peste noapte vedetă își