La Atena, străzile din perimetrul Pieţii Constituţiei au fost din nou, miercuri, locul confruntărilor dintre manifestanţi şi Poliţie. Demonstraţiile de protest, iniţial paşnice, au degenerat, după ce un grup de protestatari a atacat cu pietre şi sticle incendiare forţele de ordine, care au răspuns, la rândul lor, cu gaze lacrimogene.
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
Oamenii sunt nemulţumiţi de perspectiva unor noi reduceri salariale şi a valului de concedieri preconizate şi spun că nu mai au cum să facă faţă grijilor zilnice.
Miercuri, cu o zi înainte de anunţarea finalizării noului pachet de austeritate solicitat autorităţilor de la Atena de instituţiile creditoare, Grecia a fost paralizată şi de o grevă generală: funcţionari, avocaţi, medici sau marinari au refuzat să meargă la muncă ori şi-au redus activitatea, în semn de protest faţă de planul de austeritate cerut de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul continuării programului de asistenţă financiară.
Această zi de acţiune naţională este prima de acest gen de la venirea la putere, în iunie, a Guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras. Organizatorii (centralele sindicale din sectoarele public şi privat) estimează că numărul participanţilor la manifestaţii în cele două mari oraşe ale ţării, Atena şi Salonic, ar fi depăşit o sută de mii de persoane, în timp ce surse ale Poliţiei apreciază că la chemarea sindicatelor au răspuns aproximativ 30 de mii de protestatari.
Iniţial paşnice, protestele de la Atena s-au încheiat cu incidente violente. Puţin după ora 14, în Piaţa Constituţiei, tineri purtând cagule au atacat forţele de ordine. În urma intervenţiei prompte a Poliţiei, episoadele au luat sfârşit fără victime şi pagube materiale majore.
Potrivit unor surse neoficiale citate în presă, peste 100 de perso