Cei patru hoți își vindeau marfa la un hotel din Timișoara. Traficanții de comori le transportau la Viena, apoi luau calea marilor case de licitații din lume. Aurul lui Lysimach a apărut la vânzare în Germania și Statele Unite. Banii erau spălați în România sub formă de afaceri noi și investiții imobiliare. Doar 28 de monede din comoara de 3.600 de bucăți de aur au fost recuperate de statul român. STRĂLUCITOR
Colierul și cerceii furați de la Cetatea Căpâlna sunt evaluați la 100.000 de euro
Sursa: Remus Suciu TEZAURUL LYSIMACH
Fiecare monedă din colecția Lisimach valorează circa 1.000 de euro pe piața neagră. Au fost furate 3.600 de piese
Sursa: Remus Suciu
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat astăzi că procurorii au finalizat o nouă anchetă referitoare la fenomenul braconajului arheologic din Munţii Orăştiei. Dosarul este instrumentat tot de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba şi este al patrulea de acest gen.
Poveste cu vechime
Conform procurorilor, Darius Liviu Baci, Mircea Mihăilă, Florin Sebastian Zvîncă şi Romică Hîndorean ar fi descoperit adevărate comori în apropierea unora dintre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Este vorba, conform comunicatului Parchetului general, despre un tezaur de 3.600 de monede Lysimach, Pharnakes şi Asande, estimat la aproape 3,8 milioane de euro şi care cântăreşte aproximativ 30 de kilograme, sustras în 1998 din zona numită „Şesu Căprăreţei", situată în apropierea de Sarmizegetusa Regia.
Cei patru mai sunt acuzaţi că, în perioada 2002 - 2003, au găsit şi un colier de aur cu pandantive, precum şi o pereche de cercei de pe vremea dacilor, la cetatea antică de la Căpâlna. Valoarea acestei „capturi" (tezaur recuperat de stat între timp) este de aproximativ 100.000 de euro. Pe lista obiectelor considerate a fi parte din de patr