Trecem zilnic pe lângă ei şi de cele mai multe ori ne creează o stare de repulsie. Îi condamnăm fără să le ştim poveştile şi le întoarcem spatele. Este vorba despre oamenii străzilor. Cei mai mulţi dintre ei nu ştiu să scrie, să citească sau au terminat câţiva ani de şcoală. Dar între cei rămaşi pe stradă sunt şi oameni care au studiat mult, dar o greşeală făcută la un moment dat le-a schimbat radical viaţa. Au fost ingineri, pictori, proprietari de firme, ofiţeri de armată şi marină, ofiţeri de securitate, profesori universitari sau sportivi de performanţă, acum abia trăiesc de pe o zi pe alta.
Printre zidurile gri ale Bucureştiului se ascund oameni care nu au avut parte de copilărie, oameni care nu ştiu să scrie, oameni care nu înţeleg cursul valutar, dar şi intelectuali cărora viaţa le-a jucat o festă. Au trăit pe picior mare ani de zile, au avut case şi maşini şi un statut social înalt, dar la un moment dat au pierdut tot şi nu au mai avut puterea să o ia de la capăt.
“Sunt atâtea categorii de oameni printre cei care trăiesc pe străzii. Trebuie să nu uităm că şi ei sunt oameni. Fiecare are trecutul lui. Nu e bine să judeci pentru că nu ştii niciodată prin ce a trecut celălalt, ce l-a împins să ia hotărârea respectivă, ce fel de personalitate are. Fiecare om e unic în felul lui, fiecare are nevoile lui şi problemele lui. Dacă nu poţi să ajuţi, nu judeca. Unul din zece are studii superioare. Chiar dacă mulţi nu spun. Sunt sute de oameni cu studii superioare pe străzi”, spune Alina Neagu.
RTV.NET vă prezintă câteva poveşti ale unor oameni cu studii superioare, care din diverse cauze au ajuns să trăiască, să doarmă pe străzile Capitalei. Nu le vom dezvălui însă identitatea.
Viaţa, o ruletă rusească
Un intelectual desăvârşit a ajuns pe stradă pentru că a avut încredere într-o femeie. A vrut să aibă o familie şi a primit-o în casa lui. Nu