IAŞI. Un studiu realizat de experți europeni de vârf în domeniul tehnologiei limbajului avertizează că, cel mai probabil, cele mai multe limbi europene nu vor supraviețui erei digitale. În urma evaluării nivelului de dezvoltare a tehnologiei limbajului pentru 30 dintre cele aproximativ 80 de limbi europene, experții au ajuns la concluzia că susținerea tehnologică pentru 21 dintre cele 30 de limbi este „inexistentă” sau, în cel mai bun caz, „slabă”.
DecanulFacultăţii de Informatică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Adrian Iftene spune că “Studiul a fost realizat de către META-NET, o rețea de excelență europeană formată din 60 de centre de cercetare din 34 de țări. Pentru limba română, autorii sunt cercetători de la Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de la Academia Română, Institutul de Cercetări pentru Inteligența Artificială, București și Institutul de Informatică Teoretică, Iași. “
Adrian Iftene mai adaugă în comunicatul trimis că “Peste 200 de experți europeni au documentat în 30 de volume Seria de studii META-NET (disponibilă în format electronic și tipărit), unde au evaluat nivelul actual de dezvoltare a tehnologiei limbajului pentru patru domenii diferite: (1) traducerea automată, (2) interacțiunea prin vorbire, (3) analiza de text și (4) disponibilitatea resurselor lingvistice. 21 de limbi din totalul de 30 analizate au fost plasate de către experți în cea mai slabă categorie, cu „susținere slabă sau inexistentă”, la cel puțin unul dintre cele patru domenii. “
Limba română are „susținere fragmentară” la trei dintre cele patru domenii. Este vorba despre traducerea automată, analiza de text și disponibilitatea resurselor lingvistice. Pentru domeniul interacțiune prin vorbire, limba română a fost inclusă la categoria “susținere slabă”, ceea ce o plasează printre limbile cu risc ridicat. Distanța d