umărul românilor cu risc crescut de deces cauzat de infarct a scăzut, în ultimii doi ani, în mod semnificativ, de la 60% la aproape jumătate în prezent, ca urmare a aplicării Programului naţional de tratament al infarctului miocardic acut, program demarat în 2010, declară doctorul Dan Deleanu, fost preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.
“Ca urmare, am ajuns şi noi undeva, în mijlocul Europei, apropo de modalitatea de tratament a infarctului. Din 2010 este o scădere, aş putea să spun dramatică, ca o consecinţă a unor măsuri luate corect şi a unui program eficient de tratament al infarctului miocardic. 7% este mult prea optimist ( n.r. faţă de 13,5% mortalitatea spitalicească în 2008 – 2009 – date rezultate din registrul Societăţii Române de Cardiologie pe teme de infarct), dar e o scădere absolut spectaculoasă şi înseamnă, în ultimă instanţă, salvare de vieţi omeneşti – în jur de 400-500 de vieţi salvate în fiecare an”, a subliniat Deleanu, miercuri, la o conferinţă de presă ocazionată de Ziua Mondială a Inimii.
Doctorul Dan Deleanu spune că, dacă în 2010 s-au efectuat 1200 de proceduri de stentare coronară, în 2011 – 4200 de proceduri, iar în 2012, în primele şase luni ale anului, peste 2500, este de aşteptat ca până la sfârşitul acestui an să se efectueze peste 5000 de astfel de proceduri.
“Deci, o creştere absolut spectaculoasă a avut loc în ultimii ani. Am depăşit 200 de stentări la un milion de locuitori, iar ţinta este de 600, media europeană”, a menţionat Deleanu.
Potrivit aceluiaşi doctor, în 2008 România se situa pe ultimul loc în Europa la tratamentul miocardic acut – tratament eficient prin angioplastie coronariană. “Sunt ţări care aveau peste 90% din pacienţi trataţi în modul cel mai eficace posibil. Noi eram, undeva, cam pe ultimele locuri din Europa şi din cauza faptului că numărul de centre invazive de cateterism cardia