In timp ce mai mult de un sfert din populatia Spaniei sau a Greciei nu are un loc de munca, un oras din Germania are o alta problema: nu are suficienti angajati.
Potrivit The New York Times, Ingolstadt, cu o populatie de 128.000 de oameni, reprezinta cel mai bun exemplu despre cat de eficienta a fost reorganizarea pietei muncii, in Germania, inceputa in 2005.
Somajul in acest oras este de 2,2%, unul dintre cel mai reduse niveluri din tara.
Schimbarile din Codul Muncii facute de nemti au dus la angajari masive, astfel ca tara a devenit un model pentru statele din sudul Europei.
Insa locurile de munca numeroase nu aduc neaparat prosperitate, dovada fiind diferenta dintre veniturile populatiei sarace si cele ale bogatilor, care se adanceste tot mai mult.
Ca toate companiile din Germania, firmele din Ingolstadt au prosperat din exporturile catre pietele emergente, si nu catre Europa, dar si datorita cresterii numarului de consumatori bogati din intreaga lume. Divizia Audi din Ingolstadt, cel mai mare angajator din zona, vinde in prezent mai multe masini de lux in China decat in Germania si Statele Unite.
In 2005, cand a inceput sa fie modificata legislatia muncii, rata somajului din Germania era de 13%, iar in prezent a ajuns la 7%.
In principiu, reducerea drastica a beneficiilor pe care le primeau somerii a condus la aceasta performanta. Germanii au fost nevoiti sa accepte locuri de munca platite mai prost, iar conform reformelor de pe piata muncii, companiile au putut angaja temporar personal cu mai putine clauze privind protectia impotriva concedierii, scrie The New York Times.
Din acest motiv, "miracolul" de pe piata muncii din Germania este privit cu indoiala de catre multi germani. La performanta s-a ajuns cu costul renuntarii la beneficiile sociale confortabile, pe care