În 2013, Ministerul Culturii vrea să înainteze pentru a doua oară monumentul în lista patrimoniului mondial cultural. Şefii de la Cultură au declarat dosarul Orheiul Vechi o prioritate pentru anul viitor şi au promis să depună tot efortul ca acest complex arheologic să devină protejat de UNESCO.
Procedura de nominalizare a sitului Orheiul Vechi a fost declanşată în 2005. Atunci PNUD Moldova şi-a dat consimţământul să ofere 17.000 de dolari pentru realizarea proiectului. Fondurile nu au fost cheltuite deoarece Ministerul Culturii nu a aprobat lista de experţi naţionali care urmau să facă parte din grupul de lucru.
Peste doi ani, oficiul UNESCO din Moscova a oferit un grant de 7.000 de dolari pentru elaborarea dosarului Orheiul Vechi. Nici atunci Ministerul Culturii nu a dat curs solicitării. Autorităţile trebuiau să identifice surse financiare pentru atragerea în proiect a experţilor internaţionali, drept condiţie obligatorie.
În 2008, în Moldova au venit reprezentanţi UNESCO pentru a expertiza complexul rupestru de la Orheiul Vechi. Aceştia au constatat mai multe nereguli: lipsa unui statut juridic, a regulamentului de funcţionare, a planului de management şi de dezvoltare turistică etc.
„Ştiind că nu avem şanse, în 2009, Ministerul Culturii a restras dosarul. Dacă am fi fost respinşi atunci, nu am mai fi putut să-l depunem a doua oară", a explicat viceministrul Culturii Gheorghe Postică. Până la 30 septembrie 2013, ministerul de resort intenţionează să depună iarăşi dosarul la UNESCO.
„Acesta trebuie să devină o prioritare a Guvernului pentru 2013. În majoritatea ţărilor asemenea proiecte se află sub patronatul conducerii de vârf. La noi însă a fost lăsat pe seama Ministerului Culturii, care are resurse limitate", se plânge Postică.
ESTE NEVOIE DE SUSŢINEREA CONDUCERII STATULUI
Pentru pregătirea dosarului, şefii din Cu