Brînduşa Armanca, preşedinte Institutului Cultural Român de la Budapesta, alături de adjunctul Bartha Csaba, consideră că decizia Institutului Cultural Român, de ai revoca din funcţii nu are nicio valoare juridică
Nici bine nu a preluat funcţia de preşedinte al Institutul Cultural Român, Andrei Marga a şi început demiterile reprezentanţilor din mai multe ţări, care nu corespund din punct de vedere politic. Aşa se face că noul şef al ICR a decis înlocuirea şefilor de la Varşovia, Budapesta şi Paris, anunţul fiind făcut pe site-ul oficial al instituţiei.
În urma unui comunicat transmis vineri, ICR susţine că "pe baza analizelor operate", la conducerea instituţiilor de la Budapesta, Varşovia şi Paris au fost numiţi alţi şefi.
Timişorenii din fruntea ICR din capitala Ungariei, Brînduşa Armanca şi Bartha Csaba, au aflat astfel că în locul lor au fost numiţi Gabriela Matei, în funcţie de director şi Karen Attila Sebesi, pe postul de director adjunct. Cei doi nu au primit până acum niciun comunicat oficial, astfel că nici nu au de gând să elibereze birourile.
Brînduşa Armanca şi Bartha Csaba rămân la ICR Budapesta, susţinând că decizia Institutului Cultural Român nu are nicio valoare juridică.
„În afară de un comunicat postat pe site-ul ICR, fără valoare juridică, nu au survenit niciun fel de alte comunicări sau documente. Evident, comunicatul indică o intenţie, publicată în grabă, fiindcă nu se poate desemna un nou director cât timp locul nu e vacant”, a declarat pentru "Adevărul" Brînduşa Armanca.
Legile după care este organizat ICR cu funcţionare în străinătate, Legea Institutului Cultrural Român, Statutul Corpului Diplomatic şi Consular indică anumite condiţii de întrerupere a mandatelor care sunt formulate explicit cu durată de patru ani. Noul şef al ICR, Andrei Marga, contestat de numeoas