Dacă creditul preluat e mai vechi de 3-5 ani, iar recuperatorul îşi acoperă suma oferită băncii (10-25% din creanţa preluată), îţi poţi răscumpăra datoria, în anumite condiţii, la 20-30% din valoare.
Secretul păstrării de către bănci în portofolii a creditelor ipotecare cu probleme este că... nu se prea înţeleg cu recuperatorii privind valoarea tranzacţiei. „Oferim maximum 25% din valoarea creditului, dacă ipoteca este bună (adică nu cine ştie ce terenuri în câmp - n.n) în vreme ce băncile cer 50%", spune Georg Kovacs, director general EOS KSI România. În condiţiile în care piaţa imobiliară a căzut deja cu 50% faţă de maximele din 2008, rezultă că băncile ar dori să vândă creditele cu probleme la preţul actual de piaţă al imobilelor în vreme ce recuperatorii nu oferă decăt jumătate din acesta. Cu alte cuvinte, dacă vânaţi chilipiruri, nu e cazul să vă legaţi mari speranţe de licitaţiile organizate de bănci pentru imobilele executate silit, cel puţin deocamdată. În cazul creditelor de consum fără ipotecă, sumele oferite băncilor de recuperatori pentru creditele cu probleme pleacă de la 10% din valoarea lor, iar în cazul sumelor restante la furnizorii de utilităţi chiar mai puţin. Costurile? „La fiecare leu recuperat avem cheltuieli de aproximativ 30 de bani" spune Kovacs, iar perioada medie de recuperare este de 3 ani.
„Dacă datoria se recuperează în 3-5 ani costurile urcă la 40% iar în 5 ani de alergat debitorul recuperatorii cheltuiesc pe scrisori, telefoane, deplasări cam 50 de bani din fiecare leu recuperat. Ce spaţiu de manevră aveţi în relaţia cu recuperatorii? În cazul în care datoria e veche, nu există ipotecă, debitorul dă semne că vrea să plătească dar nu are venituri (nici măcar unele pe care să se pună poprire), puteţi obţine un discount semnificativ, de 70-80% din valoarea debitului, dacă s-ar găsi un „binevoitor" care să achite în lo