Curtea Constituţională a României urmează să se pronunţe miercuri asupra sesizării PDL referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, amânată săptămâna trecută.
Amânarea a avut loc deoarece judecătorul CCR Aspazia Cojocaru a lipsit la şedinţa când era programată soluţionarea cauzei, însă la dezbateri a fost prezentă.
Şi pe 10 iulie CCR a amânat dezbaterile asupra sesizării PDL.
Potrivit actului normativ, conducătorul delegaţiei României va trebui stabilit prin acordul primului-ministru şi al preşedintelui, în situaţia în care cei doi nu vor putea ajunge la un consens, atunci Parlamentul va decide acest aspect, într-o şedinţă de plen comun.
Plenul Senatului a adoptat, pe 25 iunie, proiectul de lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care stabileşte faptul că România este reprezentată la reuniunile Consiliului European fie de primul-ministru, fie de preşedinte, în funcţie de caz.
”Conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau primul-ministru al Guvernului României. Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin accord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii. În situaţia în care acordul prevăzut la alin. (2) nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European”, precizează articolul 19 din legea amintită.
De asemenea, Parlamentul este cel care stabileşte mandatul de negociere al României la reuniunile internaţionale, conducătorul delegaţiei ţării noastre trebuind să prezinte, în faţa plenului reunit al Parlamentului, mandatul.
”