Poliţia Capitalei – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, pune în executare 14 autorizaţii de percheziţie şi 13 mandate de aducere, în Bucureşti şi în judeţul Maramureş. Sunt vizate persoane care au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro cu sprijinul unor funcţionari publici.
UPDATE. Puiu Hașotti susţine că a vorbit cu directorul INP, dar că acesta "nu știa mare lucru". Ministrul Culturii a declarat la Digi 24 că INP se află în subordinea Ministerului Culturii, dar ministerul nu are atribuții privind derularea licitațiilor, a achizițiilor la institut. Acesta este singurul răspunzător pentru derularea acestora. Puiu Hașotti a spus că dimineață a vorbit cu directorul INP despre acuzațiile legate de activitatea institutului și că acesta „nu știa mare lucru”.
„Din punctul meu de vedere fiecare răspunde în fața legii pentru ce a făcut. Dacă au fost vinovați acei angajați să răspundă în fața organelor de anchetă”, a spus ministrul Culturii.
În dosar sunt aduse acuzaţii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Patru membri ai comisiei de atribuire din INP au fost aduși la institut, iar birourile lor sunt percheziționate fiind căutate documente privind derularea unor licitații.
Anchetatorii încearcă astfel să stabilească despre câte firme este vorba că ar fi avut cunoștință despre derularea anumitor licitații privind restaurarea unor monumente de patrimoniu – biserici sau castele.
Până acum există suspiciunea că patru firme ar fi avut astfel de informații, printre acestea fiind și societatea comercială a lui Vasile Bîrlea, fratele senatorului Gheorghe Bîrlea.
Aceste firme ar fi știut când urmau să fie alocați banii pentru restaurarea unor monumente și ar fi participat la licitație în detrimentul unor firme de