IAŞI. Organizaţia Salvaţi Copiii Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, United Way România şi Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Iaşi au organizat marţi, 25 septembrie 2012, la Iaşi, o dezbatere privind facilităţile fiscale pentru donatori, realizată în cadrul proiectului ”Sprijinirea filantropiei prin obținerea facilităților fiscale pentru donatori”.
Fiind a doua dezbatere pe această temă în regiunea de Nord Est , evenimentul s-a adresat organizaţiilor neguvernamentale, oamenilor de afaceri şi reprezentanţilor birourilor parlamentare din judeţele Iaşi şi Vaslui. În cadrul întâlnirii, aceştia au dezbătut mecanismele existente privind facilităţile fiscale pentru donatori şi au încurajat propunerea de politică publică iniţiată de organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale. Totodată, au fost punctate şi disfuncţionalităţile existente în prezent în materie de facilităţi fiscale atât pentru donatorii persoane fizice, cât şi pentru donatorii persoane juridice.
„În majoritatea ţărilor europene, cetăţenii sunt încurajaţi, prin diferite facilităţi fiscale, să sprijine cauzele sociale și civice. În România nu există niciun fel de mecanisme de încurajare a generozității directe, ceea ce face ca puțini oameni să doneze și să existe puține modele de implicare în viața comunității”, a Diana Păiuş, manager zonal Fundaţia Bethany.
În cadrul proiectului ”Sprijinirea filantropiei prin obținerea facilităților fiscale pentru donatori” United Way și partenerii săi din Coaliția pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale – Fundația Soros, Centrul de Politici pentru Participare Publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația pentru Relații Comunitare – au analizat funcționalitatea mecanismelor existente și au elaborat o propunere de politică publ