Deşi programul Băncii Centrale Europene de achiziţionare a obligaţiunilor suverane a redus semnificativ riscul unei dizolvări a Zonei Euro pe termen scurt, răspunsul strategic la criza financiară nu a reuşit să producă transformările necesare pentru restaurarea stabilităţii pe termen lung, potrivit raportului de toamnă al Ernst & Young – Eurozone Forecast (EEF).
Conform EEF, PIB-ul Zonei Euro se va contracta cu 0,5% în 2012 şi se estimează doar o creştere economică marginală, de 0,1% în 2013, în scădere faţă de valoarea prognozată în ultimul trimestru. Pe măsură ce economiile din regiune se vor reechilibra şi procesul de austeritate fiscală se va relaxa, EEF prognozează o redemarare a creşterii PIB. Dar, va fi o creştere limitată pe durata mai multor ani sub impactul îngrijorărilor constante generate de instabilitate şi de supra-îndatorarea din sectorul public, precum şi din cel privat. Deşi modestă, această revenire este intens promovată de către autorităţile europene atât la nivel de state, cât şi la nivel supranaţional, punând accentul pe inovare şi susţinere.
Marie Diron, Consultant economic senior al Ernst & Young Eurozone Forecast comentează: “Recenta aşa-numită bazooka oferită de BCE, sub forma unui program de achiziţionare de obligaţiuni suverane, va servi doar ca “plasture ” temporar pentru Zona Euro, unul esenţial însă. Noi credem că o abordare mai radicală va fi necesară în următoarele luni pentru a se asigura o recuperare, chiar dacă foarte slabă, pentru anul viitor şi pe termen mai lung”.
Rata şomajului în Zona Euro va continua să crească, atingând în trimestrul 1 din 2014 peste 19,2 milioane de persoane sau puţin peste 12% din forţa de muncă. Aceasta înseamnă că este puţin probabil ca populaţia, în special cea din ţările periferice, să cheltuiască mai mult pentru a depăşi perioada de recesiune. Se estimează că, în Portugalia, rata şo