Specialişti din întreaga ţară s-au reunit la Iaşi, la a XIII-a Conferinţă a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative (ANIP). „Vrem să avem un mod de dezvoltare la nivel naţional, coordonat, al acestor servicii şi o dezvoltare accelerată, iar aceasta nu se poate face fără o linie clară de buget şi fără obiective bine definite“, a declarat dna dr. Daniela Moşoiu, preşedinta ANIP, care, împreună cu alţi specialişti din domeniu răspund întrebărilor dlui Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.
În perioada 6–8 septembrie a.c., la Iaşi a avut loc a XIII-a Conferinţă a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative. Tema abordată anul acesta a fost Îngrijirea paliativă în spital şi comunitate. Comitetul ştiinţific al manifestării a fost alcătuit din specialişti implicaţi direct în actul de sănătate – dr. Daniela Moşoiu, conf. dr. Ileana Antohe, prof. dr. Vasile Astărăstoae, dr. Estera Boeriu, dr. Silviu Corbu, dr. Răzvan Curcă, conf. dr. Lucian Miron, as. med. Nicoleta Mitrea, prof. dr. Ostin Mungiu, dr. Vladimir Poroch, dr. Mariana Sporiş, dr. Ştefănel Vlad.
Planul naţional de îngrijiri paliative
După prezentarea temelor de pe agenda conferinţei, am stat de vorbă cu dna dr. Daniela Moşoiu, preşedinta Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative. – Cum s-a născut ideea de a organiza aceste reuniuni anuale de îngrijiri paliative? – Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative (ANIP) s-a creat din dorinţa de a uni puţinii oameni care erau în 1997 în acest domeniu, de a-i uni într-un grup care să îşi reprezinte în comun nevoile şi care să se susţină. La început, s-au făcut aceste conferinţe la Braşov, dar, după aceea, ne-am gândit că vrem să popularizăm şi să extindem îngrijirile paliative şi am început să desfăşurăm aceste întâlniri ale ANIP în oraşele din ţară. Astfel, anul trecut am fost la Bucureşti, iar anul acesta, la a XII