Brazilianul Ronaldo are azi 118 kilograme. În 1995 avea 72. Diferenţa de 46 de kilograme se poate regăsi în torentul de medicamente ce s-a abătut asupra organismului său.
Imaginile cu brazilianul Ronaldo supraponderal circulă de ceva vreme. Sînt şocante şi, în concluzie, extrem de apetisante pentru media. Vorbim totuşi de un fotbalist imens, unul dintre cei mai mari din istoria acestui sport. După părerea multora el rămîne singurul posesor al numelui de Ronaldo, celălalt, cel de azi, rămîne încă la stadiul de Cristiano.
Talent uriaş, atacant de geniu, un adevărat fenomen în faţa careurilor. Aşa e apreciat Ronaldo Luis Nazario de Lima de cei care l-au văzut jucînd. Dar şi un jucător pe care accidentările nu l-au ocolit, şi vorbim aici de accidentări extrem de grave, la fel cum lupta sa cu kilogramele în plus a fost, cîteodată, la fel de dură precum cea cu fundaşii adverşi.
Nimic nu e inexplicabil
Pentru orice pe lumea asta există o explicaţie. Chiar şi pentru kilogramele în plus. Astăzi, Ronaldo are 118 kilograme şi încearcă să intre într-un program mediatizat de slăbire. Mediatizat, pentru că e vorba despre un personaj mediatic. Cum a ajuns Ronaldo în situaţia asta? Mulţi se vor grăbi să tragă concluzii pripite, că ar fi prieten bun cu frigiderul, că ar fi foarte deschis la anumite băuturi gazoase, că nu se uită la ce, cînd, unde şi mai ales cît mănîncă. Să nu ne grăbim totuşi.
Tratamentul olandez
Hai să ne întoarcem în timp! 1994. La Eindhoven aterizează un foarte tînăr Ronaldo. 17 ani, 1,83 şi 72 de kilograme. Nimic deosebit. La prima vedere. În cartea sa “Dopage dans le football - le loi du silence”, ziaristul Jean Pierre de Mondenard scrie şi despre Ronaldo.
Mărturia medicului brazilian Omar de Oliveira e în carte: “În Olanda, Ronaldo a intrat pe mîna unei academii de gimnastică, unde i s-a prescris şi un tratament cu sup