Autorităţi locale şi judeţene, alături de oameni de cultură, au luat parte ieri la inaugurarea Muzeului Crucilor, ce se află situat în satul Măceşu, din apropierea oraşului Târgu Cărbuneşti. Zeci de cruci din lemn, vechi şi bogate în tipologie, pot fi de ieri admirate de toţi iubitorii de tradiţii şi cultură.
Inaugurarea muzeului a prilejuit autorităţilor locale şi judeţene să îşi exprime aprecierea pentru strădania celor care au făcut posibilă existenţa muzeului. Au punctat şi nevoia ca valorile să fie păstrate în Gorj, chiar şi prin contribuţii culturale. Cum gorjenii traversează „Săptămâna Turismului în Gorj”, nici nu se putea un prilej mai potrivit pentru şeful judeţului de a se arăta mândru şi încântat că manifestarea complexă se face auzită. „Arătăm astfel că ne pasă de cum este promovat un judeţ bogat în valori, iar componenta turistică se dezvoltă şi prin cultură”, a precizat Ion Călinoiu. Mai mult, şeful judeţului a dat asigurări privitoare la starea regretabilă a drumului, că se vor face lucrări şi că a purtat discuţii cu autorităţile locale. Nu au lipsit cererile de sprijin la acest capitol. Rămâne ca şi drumul să arate altfel, pentru că ar fi păcat pentru potenţialul adus de un muzeu inedit. De altfel, oamenii de cultură prezenţi nu arătat ocazia de cere sprijin pentru repararea drumului ce duce la muzeu, dar au şi punctat că acţiunea de la Măceşu este găzduită într-o amplă acţiune de care responsabil se face CJ. ”Profit de prezenţa lui Călinoiu să-l rugăm să ne sprijini în asfaltarea drumului care duce la muzeu”, a subliniat Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii tradiţionale.
Totul a început acum trei ani
Ideea unui astfel de muzeu aparţine lui Pompiliu Ciolacu, cel care a avut răbdarea şi dorinţa ca obiceiurile legate de cruci şi spiritualitate să nu se piardă. Patru alei separă, în locaţia aleasă