Spre deosebire de alte pieţe din construcţii aflate încă pe minus, sectorul pavajelor a consemnat un avans de două cifre în prima parte a acestui an, scrie revista Business Construct.
Creşterea a fost susţinută de lucrări diverse, de la cele de infrastructură până la comenzi din sectorul rezidenţial, comercial sau industrial, multe dintre proiecte fiind însă lansate încă de anul trecut.
"În ciuda unui început de an dominat de o vreme nefavorabilă (temperaturi de -15/-20 de grade în februarie), comenzile s-au dezgheţat rapid în luna martie, astfel încât estimăm că piaţa a crescut în primul semestru din 2012 cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Factorii principali care au susţinut vânzările din această perioadă au fost lucrările de infrastructură finanţate din fonduri europene, proiectele industriale şi comerciale, dar şi comenzile din zona rezidenţială", afirmă Emil Goţa, directorul general şi unul dintre acţionarii firmei Elis Pavaje.
El spune că, spre deosebire de anii anteriori, lunile de vară iulie-august au fost foarte intense, evoluţie datorată proiectelor finanţate cu bani europeni, demarate în toamna anului trecut şi continuate pe parcursul lui 2012 în ritm susţinut.
Reprezentantul Elis Pavaje apreciază că anul trecut valoarea pieţei a fost în jur de 90 de milioane de euro, iar pentru 2012 estimează un avans de minimum 10%, prognoza având la bază lucrările mari deja contractate, dar şi evoluţia normală a sectorului rezidenţial.
La rândul său, Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, susţine că piaţa a avut în perioada ianuarie-iunie o creştere de 15-20% faţă de primul semestru al anului trecut.
"Această evoluţie a fost influenţată de continuarea investiţiilor cu fonduri comunitare, dar şi de dorinţa autorităţilor locale de a finaliza unele proiecte în această perioadă", a spus el. În