Şefii din Sănătate erau ieri entuziaşti după ce Guvernul a aprobat programul de revitalizare şi extindere a prelevării de organe
Strategia pentru anii 2012-2016 conţine, pe lângă pregătirea specialiştilor, a infrastructurii necesare, şi deschiderea de noi centre de transplant. Potrivit programului, din acest an urmează să fie lansate operaţiile de cornee, din 2013 - prelevări de valve cardiace şi deschiderea unei bănci de ţesuturi şi celule. În 2014, Agenţia de Transplant ar trebui să se mute într-un sediu nou, iar până în 2016 - trebuie să fie recoltatea organe de la 250 de donatori cadaverici şi să fie autorizate 17 spitale pentru transplanturi.
Încă șase transplanturi renale în acest an
„Pentru acest program avem planificată o finanţare de 270,7 de milioane de lei, dintre care 89 de milioane sunt încă neacoperite. Oamenii trebuie să vadă cum organele prelevate de la rudele lor aflate în moarte cerebrală ajută la salvarea unor vieţi", spune ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Autorităţile au prevăzut că 30% din fonduri vor fi alocate din bugetul de stat, 40% - de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi 10% - din donaţii şi granturi.
Medicii caută soluţii pentru a debloca transplanturile
SUCCES Transplanturi renale reușite la Spitalul Republican
Acum sunt zece spitale autorizate pentru efectuarea acestor operaţii. E vorba despre Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgenţă, „Sfânta Treime", Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Institutul Oncologic, Centrul de Medicină Legală, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul municipal pentru copii „Valentin Ignatenco" şi Spitalul „Emilian Coţaga", ultimul fiind complet utilat pentru transplanturi de piele, la copii.
CER AJUTORUL OAMENILOR
Dacă primele transplanturi de cornee vor fi posibile de la începutul lui decembrie, cele de valve cardiace depind de recoltare