Apropierea alegerilor parlamentare agită apele în partide. Cu câteva săptămâni înainte de desemnarea oficială a candidaţilor, bursa zvonurilor despre viitorii candidaţi este încă în floare. Dacă pentru unele colegii se negociază încă intens, pentru altele se caută candidaţi. „Lumea nu se mai înghesuie să candideze", a spus unul dintre PSD-iştii constănţeni.
Primul motiv este cel financiar. Chiar dacă suma care se poate aloca pentru campania electorală este de 50.000 de euro, neoficial preţul acesteia ajunge între 100.000 şi 200.000 de euro. În aceşti bani sunt incluse concertele, dar şi materialele promoţionale. „Când ajungi la sat, prima întrebare care ţi se pune este: «Ce ne-ai adus?»", spune sursa menţionată. La un venit de 1.500 de euro net pe lună, înseamnă că un parlamentar va obţine, în patru ani de mandat, 76.000 de euro, deci practic ar ieşi în pierdere. Mai mult, votul fiind uninominal, nu mai există dorinţa partidelor de a susţine persoanele valoroase din punct de vedere profesional, dar fără bani.
Un al doilea motiv este acela că funcţia de parlamentar nu are o mare influenţă. Lucian Băluţ, unul dintre strategii PSD, spune că acest lucru este parţial adevărat, mai ales dacă USL va avea o majoritate lejeră în Parlament. Tot el spune însă că în situaţii deosebite, cum ar fi o moţiune de cenzură, situaţia se poate schimba şi fiecare vot contează.
Din motive personale, dar poate şi din cele descrise mai sus, unul dintre deputaţii PSD, Antonella Marinescu, a renunţat deja să mai candideze. Ea a declarat că preferă să fie mai mult mamă pentru cei doi copii decât parlamentar. Din câte se pare, nici Traian Brătianu, PSD, nu va mai candida în Constanţa.
Colegiul 5, cel mai disputat
Unul dintre cele mai disputate colegii din Constanţa va fi cel cu numărul 5, pentru deputaţi, situat în sudul litoralului. Iniţial, USL ar fi trebuit