Cei care strigă împotriva FRF şi LPF sînt “huligani”. Restul sînt poeţi.
În martie, într-un comunicat cu multe alineate şi puncte, Liga Profesionistă de Fotbal le atrăgea atenţia televiziunilor care transmit campionatul intern că au “obligaţia de a nu aduce atingere imaginii publice a LPF, cluburilor de fotbal, jucătorilor şi oficialilor sportului”. Obligaţia asta este prevăzută într-un contract de drepturi TV în valoare de 101,184 milioane de euro, pe trei sezoane.
Comunicatul a apărut în plină campanie de proteste ale fanilor împotriva şefilor fotbalului. Şi, tot în martie, la meciul Dinamo - Gaz Metan, Dumitru Dragomir a cerut interzicerea unui banner cu “Mitică la brutărie”. Stewarzii au confiscat pancarta, iar preşedintele LPF a explicat: “Se instigă la violenţă şi la crimă!”.
După derby-ul Steaua - Rapid, de luni seară, Comisia de Disciplină a LPF a amendat clubul organizator cu 20.000 de lei: 10.000 pentru incidentul cu Herea, 10.000 pentru scandări rasiste. În legătură cu bannerele şi scandările de la staţie, membrii Comisiei n-au dat nici o sancţiune. “Am căutat în raportul observatorului, dar n-am găsit nici un rînd despre aşa ceva. Nu avem nici o bază să aplicăm vreo sancţiune”. Iar mesajele de pe bannere sînt “metafore şi iar metafore”.
Din perspectiva Jandarmeriei Capitalei, lucrurile s-au văzut altfel, mai prozaic. Iar Steaua a fost amendată, în calitate de club organizator, cu suma totală de 127.000 de lei, “pentru abateri de la prevederile legale”.
Rezultă o diferenţă lirică de 100.000 de lei, între spiritul de observaţie al membrilor Comisiei şi cel al Jandarmilor.
Jandarmeria a judecat pe baza Legii nr. 4/2008, Legea lui Dragomir, şi a legii care o completează, Legea 10/2012. Pentru “incitarea spectatorilor la violenţă” de la staţia stadionului şi “denigrarea imaginii participanţilor la competiţii”- 40.000 de lei.