Comisarul european pentru justiţie, cetăţenie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, lansează joi în oraşul spaniol Cadiz /unde s-a semnat prima Constituţie spaniolă, în urmă cu două secole, n.r./ seria unor dezbateri deschise despre viitorul Europei, care o vor duce, până la sfârşitul anului viitor, în câte un oraş din fiecare din cele 27 de state membre ale Uniunii. În Spania, o propunere privitoare la ridicarea restricţiilor impuse românilor pe piaţa locală a forţei de muncă îi va fi supusă atenţiei comisarului european de către Daniela Varzari, responsabila centrului de informare europeană Europe Direct din Coslada.
După ce executivul european a încheiat o consultare publică, lansată la 9 mai, cerându-le oamenilor părerea despre drepturile cetăţenilor europeni, reprezentanţa CE din Spania a lansat o invitaţie pentru a face propuneri concrete privitoare la viitorul Europei. De-a lungul a ceva mai mult de două săptămâni, au fost strânse 145 de propuneri, iar printre primele zece cele mai votate pe Facebook se numără şi cea a Danielei Varzari, care îi va şi înmâna comisarului european “decalogul” iniţiativelor cetăţeneşti astfel adunate. În propunerea româncei se recomandă “ridicarea măsurilor tranzitorii pentru muncitorii români din Spania, din cauza naturii lor discriminatorii – sunt reguli care se aplică numai românilor – şi a faptului că restricţiile sunt folosite mai degrabă ca instrumente politice, ele având o slabă justificare economică”.
Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres, comisarul european Reding va asculta joi în Cadiz care sunt argumentele acestei propuneri: “regulile naţionale restrictive pentru libera circulaţie a angajaţilor afectează principiul european de a nu aplica tratamente discriminatorii pe motive de naţionalitate. Restricţiile sunt corecte din punct de vedere legal, însă nu evită să contrazică spiritul tratatelor care