La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis, la începutul acestei săptămâni, expoziţia de sculptură şi pictură realizată de Ella Shlosberg.
Spaţiul cu puternice vibraţii, de un dramatism deosebit, al Europei Centrale de la începutul secolului XX
Expoziţia pe care ne-o propune Ella Shlosberg, profesoară la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, etalează 11 piese de sculptură mică şi 27 de lucrări de grafică şi pictură.
O expoziţie, aşa cum a punctat la deschidere din partea gazdelor George Ostafi, PR-ul muzeului sucevean, „care emoţionează profund prin racordarea la spaţiul cu puternice vibraţii, de un dramatism deosebit, al Europei Centrale (Mitteleuropa) de la începutul secolului XX”.
O artistă care-şi „conturează ideile cu măsură şi cu delicateţe”
Criticul de artă Valentin Ciucă, invitat să prezinte expoziţia, a subliniat faptul că trăieşte o bucurie aparte atunci când identifică, de la bun început, „valoarea unui artist care are dorinţa vizibilă de a se exprima”, o artistă care-şi „conturează ideile cu măsură şi cu delicateţe”.
Punând accentul pe „germanicitatea nativă” a expozantei, Valentin Ciucă a remarcat elementele autobiografice din lucrările prezentate, lucrări care configurează „un univers cvasiexpresionist al culorii şi al ideilor”.
Lucrările, „încărcate de tensiuni”, conţin „elemente care configurează o relaţie, o atitudine”
O expoziţie care este „expresia unei conştiinţe”, o desfăşurare vizuală în care cele câteva „autoportrete ideale” ale artistei trădează „o oarecare singurătate” şi în care celelalte figuri umane, „personaje tratate din perspectiva unei melancolii şi a unei tandreţi, nu sunt persoane ci concepte”.
Lucrările, „încărcate de tensiuni”, conţin „elemente care configurează o relaţie, o atitudine”.
„Se simte - a spus Valentin Ciucă - şi acest lucru constituie esenţa a