Dezbaterile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite continuă să fie dominate de dosarele “tensionate” legate de Siria, Mali sau programul nuclear al Iranului. Acest ultim subiect preocupă în cel mai înalt grad Israelul, dar şi ţările vecine cu Iranul precum şi întreaga lume occidentală. Subiect evocat joi de la tribuna Adunării Generale ONU de premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Încă înainte de a lua cuvîntul, Benjamin Netaniahu a ţinut să dezamorseze alte tensiuni, şi anume cele întreţinute cu aliatul său numărul unu, cu preşedintele american Barak Obama. Cei doi lideri sunt obligaţi să se înţeleagă dar, se spune în culise, nu se apreciază. In orice caz, delegaţia israeliană a ţinut să precizeze că premierul israelian nu îl va contrazice, în discursul său, în nici un fel pe preşedintele american.
Acesta din urmă a afirmat clar, în luarea sa de cuvînt de marţi, că Statele Unite nu vor permite regimului de la Teheran să se doteze cu bomba atomică. Benjamin Netaniahu urma deci, astăzi, să precizeze care este “linia roşie” pe care nu trebuie să o depăşească Iranul în contextul dezvoltării programului său nuclear. Ieri, preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a acuzat, de partea sa, Israelul şi Occidentul că încearcă să intimideze naţiunea iraniană.
Un alt subiect evocat cu insistenţă la ONU este cel legat de Siria. Organizaţia Naţiunilor Unite rămîne însă paralizată în faţa crizei siriene, şi tot ce poate să facă este doar să se mobilizeze pe plan umanitar. Experţii organizaţiei arată în context că numărul refugiaţilor sirieni continuă să crească. In prezent ei sunt în jur de 500 000 iar pînă la sfîrşitul anului vor fi probabil 700 000. Onu estimează deci că are nevoie de aprocimativ 488 de mii de dolari pentru a veni în ajutorul acestor refugiaţi care s-au instalat în Turcia, Liban, Iordania şi Irak. 75 la sută dintre refugiaţi sun