Privatizarea din pripa a Oltchim, o companie care are 700 milioane de euro datorii, este din start sortita esecului. Oricine ar prelua-o, s-ar trezi cu obligatia de a plati intr-un timp mai lung sau mai scurt aceasta suma. Asadar, de unde pana unde acest film care se deruleaza de o saptamana in paralel cu realitatea?
Nicio societate mare, cu datorii foarte mari, nu poate fi privatizata, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), referindu-se in mod special la Oltchim.
“Lucrurile sunt foarte clare. Nimeni nu poate sa plateasca asemenea sume, decat cineva care vrea sa faca politica. Dar aici nu vorbim de politica, vorbim de lucruri serioase”, a subliniat acesta.
In opinia sa, singura solutie pentru salvarea companiei o reprezinta intrarea in procedura de insolventa.
“Hai sa zicem ca se numeste un administrator special. Acesta are cateva luni la dispozitie, dar el nu poate sa anuleze nimic si nu poate sa recurga la reducerea datoriilor. Ce inseamna un plan de reorganizare bine gandit? Inseamna sa evaluezi exact care este valoarea activelor societatii, dupa care, stabilind o anumita valoare, tot ce e peste aceasta suma dispare cu bagheta. E un mare avantaj, pentru ca in momentul acela, orice investitor va sti care este valoarea combinatului”, a explicat Stanescu.
Daca singurul criteriu pe care il avem in cap este ca trebuie sa vindem, atunci vom culege consecintele. Problema la Oltchim este alegerea unui model viabil din punct de vedere tehnologic, care sa fie suportul pentru modelul economic, spune si Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Sunt specialisti cu experienta care spun ca Oltchim poate fi preluata si fara Arpechim. Iar acest lucru se poate stabili intr-o procedura de insolventa, a amintit Arin