UPDATE 18.50 Portugalia ar urma să fie furnizorul de avioane F-16 second-hand pentru România, pentru că varianta Olandei a picat, armata olandeză încheind deja o tranzacţie cu Iordania, au declarat pentru gândul surse oficiale.
UPDATE 17.40 Administraţia Prezidenţială precizează că strategia pentru refacerea credibilităţii României nu s-a discutat în şedinţa CSAT.
"Referitor la unele informaţii despre şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de joi, 27 septembrie 2012, care au fost vehiculate de presă, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări: (1) - în cadrul şedinţei CSAT nu s-a discutat strategia pentru refacerea credibilităţii României; (2) - toţi membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au primit ordinea de zi a şedinţei în data de 13 septembrie 2012, cu 14 zile înainte de şedinţă, adică în termenul de cel puţin 10 zile, aşa cum este el prevăzut de Regulamentul de Funcţionare a CSAT (Articolul 7, Aliniatul (2) al Regulamentului de Funcţionare a CSAT prevede «Secretariatul multiplică şi difuzează membrilor Consiliului ordinea de zi a şedinţei şi documentele care sunt înscrise pe agenda de lucru, cu cel puţin 10 zile înainte de data desfăşurării acesteia»)", se arată în precizarea Preşedinţiei, semnată de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.
UPDATE 15.40 CSAT a decis că este nevoie urgentă de achiziţionare avioanelor multirol de generaţia a 4-a, iar Guvernul trebuie să aprobe fonduri pentru această achiziţie. CSAT a aprobat noua concepţie de achiziţionare a aparatelor de zbor, după ce varianta achiziţionării de F-16 de la armata SUA a căzut, din cauza lipsei de fonduri. În prezent, există mai multe variante deschise pentru achiziţia de avioane F-16, fie din Portugalia, fie din Olanda, au explicat pentru gândul surse oficiale.
CSAT nu a stabilit de unde vor fi achiziţionate a