După o perioada de scădere între 2009 și 2010, numărul cazurilor de corupție în Bulgaria a luat-o din nou în sus, ajungând la 150 de mii pe lună. Din acest punct de vedere, Bulgaria se situează, împreună cu România, Grecia, Lituania și Slovacia, printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Anul trecut, unul din fiecare patru cetățeni ai celei mai sărace țări din Europa a dat bani ca să obțină servicii gratuite.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Autorii raportului intitulat ”Corupție și anticorupție în Bulgaria 2011-2012”, comandat de fundația germană Friedrich Ebert au enumerat 150 de mii de cazuri de corupție pe lună.
Corupția se află acum la nivelul maxim din perioada guvernării coaliției tripartite de centru-stângă al cărei premier Serghei Stanișev are toate șansele să fie ales sâmbătă în postul de președinte al Partidului Socialiștilor Europeni.
”Corupția”, constată autorii, ”reprezintă o problemă de sistem, generată în primul rând de structura deficitară a aparatului administrativ”. Alexandr Stoianov de la Centrul pentru Studierea Democrației este de părere că problema nu poate fi rezolvată prin înăsprirea pedepselor. Dimensiunile corupției sunt atât de mari, încât creșterea, fie și de câteva ori, a numărului de procurori și de judecători nu poate întoarce tendința negativă.
Acum, la un număr de 150 de mii de acte de corupție pe lună, sentințele sunt 90. Rămâne nesemnificativă contribuția noului serviciul național anticorupție BORCOR (prescurtat din lupta anticorupție), în care au fost investite milioane de euro.
În multe sectoare, printre care vămile, justiția, sănătatea publică, Poliția și învățământul, presiunea corupției asupra cetățenului de rând este de două ori mai puternică decât media în cadrul Uniunii.
Reducerea numărului de vameși la punctele de frontieră cu Grecia și România, după aderar